menu

Ulf i hardt vær i Lofoten. Jauvesst e` eg født!! 16.desember 1951, en tidlig søndags morgen i Rem-stua på Forvik langt sør på Helgelandskysten. Eg vaks opp i ly av jernverksrøyken i Mo i Rana, og va` en høvelig voksen kar da eg fløtta tel Kjerringøy i 1983. Da hadde eg allerede vært innom Universitetet i Bergen i 4 år og lest psykologi og sosial-antropologi til mellomfag. Etter et års landbruksstudier på NLH (Norges Landbrukshøgskole) fant eg endelig ut at kropp og hode trengte kombinasjonen teori og praksis.

Trebåtbygging - Bygging i klink og kravel. Kombinasjonen fant eg gjennom musealt arbeid med restaurering av nordlandsbåter og eldre bygninger. Oppdrag for Norsk Sjøfartsmuseum stimulerte til mer kunnskap om båtbygging, og båtbyggerutdannelse i Saltdal i Nordland ble neste skritt. Etter det ble det Svennebrev som tømrer, bygging og restaurering av trebåter, og utgivelsen av boka "Trebåtbygging - bygging i klink og kravell", ei lærebok utgitt i samarbeid med båtbyggerskolene i Norge.

Da var eg ansatt av Nordlandsmuseet som håndverker, oppsynsmann og daglig leder for Kjerringøy Gamle Handelssted. Arbeidet var allsidig. Bygninger, båter og tusentalls gjenstander skulle vedlikeholdes og sikres for ettertiden, og handelsstedet skulle presenteres på en levende og historisk korrekt måte for et stadig større publikum. Etter 12 år innså eg at arbeidet i all framtid kom til å bli så omfattende at det ble lite anledning til å fordype seg i min største lidenskap - bygging av Nordlandsbåt! Et livsvalg ble tatt!

Båtbyggern I dag e eg etablert som båtbygger og sjølstendig næringsdrivende. Fagbrevet i trebåtbygging henger på siden av svenneprøven i tømring. På siden av Zahlfjøsen har eg reist et tradisjonelt båtskøt for bygging av båter opp til 45 fot. I båtskøtet er det også plass til lafting av små tømmerstuer, et håndverk som i med-draging og formgivning har mye til felles med båtbygging.

Båtbyggerns underskrift